1

Inlagd gurka, Äppelmos, Äppelsaft

 
 
Idag var det dax att ta hand om gurkor och äpplen. Bästa av allt var att vi satt ute på solterassen och fixade iordning alltihopa samt kokade sylten ute i vårt utekök. Det har ju varit en dag med massor med sol.
 
Så till recepten! 
Inlagd slanggurka
Skiva gurkan i en halv cm tjocka skivor, skiva morötter samt pepparrot. Varva gurkor, morötter/ pepparot samt dillkronor. Gör en lag : 3,5 dl vatten, 1,5 dl ättikssprit, 1 dl strösocker samt 1 msk salt utan jod, 2 msk senapsfrö. Obs! dubbla lagen beroende på hur mkt gurka du lägger in. Häll lagen så det täcker helt över gurkorna. Förvaras svalt.
 
 
Äppelsaft
 
Skiva äpplen i fjärdedelar, kärnhus och skal kan vara med. Skär bort det som är dåligt bara.
Häll på kallt vatten så det täcker äpplena samt några kanelstänger. Koka på medelvärme tills äpplena är klara. Häll det i en silduk och häll det i en ny gryta. Socker ska sedan tillsättas, men det måste man smaka sig till.. beroende på vilka äpplen man har..vissa är så söta i sig själv att det inte behövs så mkt socker. Koka upp skumma av och häll det på rengjorda flaskor. Men nu ska man ta hand om det som blev i silduken!!
Äppelmos
Häll det som är i silduken i en sil och pressa ut moset i en skål/ kastrull. Lite pyssligt men värt besväret.
Sedan kryddar du moset med kardemumma lite kanel och ingefära. Då får du lite kryddigare mos. Häll upp på rena burkar.
Bon apetit!
 
 
 

Kommentarer:

1 Anonym:

skriven

Gud så gott!Åhhhh vad du är snäll som delar med dig recept....Lite tidsbrist just nu,men kanske någon gång ska jag testa:)

Svar: Inlagd gurka är ju så gott och roligt då man har gjort den själv:-) smakade den nu på morgonen och det är gott då det är lite pepparrotssmak i den😃
Feli

Kommentera här: