0

Julen 2012

 
Så har julhelgen passerat, massor med mat och hembakat bröd.
 
 
Pepparkaksdegen är ett gammalt recept där man mäter i kaffekoppar. Det blir spröda pepparkakor med god smak. Vill man så kan man ha i lite mera kryddor.
 
 Gammeldags Pepparkaksdeg

3 kkp eller 350 g strösocker
1/2 kkp eller 100 g sirap
1 kkp eller 130 g vatten
1 msk bikarbonat
2 1/2 hg smör
1 tsk kanel
1 tsk ingefära
1 tsk malda nejlikor
10 1/2 kkp eller 700 g vetemjöl

 
Julafton kom mamma och pappa hit på julmiddag. Det är många år nu som vi har firat ihop och det är roligt att de fortfarande är så pigga att de kan komma.
Här en jul i Spraggarboda, papps får paket :-)
Här är mina 3 pojkar och tomten :-) Många jular och hoppas på många till!!
 
 
Efter att man har ätit all den goda maten...som blir för mycket..är det dax att återigen rätta in sig på viktväktar kosten. Den är egentligen så enkel...för du får äta precis det du vill men tänka till hur mycket och gör man ungefär som tallriksmodellen med mycket grönsaker så funkar det.!! Innan jul så hade jag gått ner 5 kg men vet med mig att jag har gått upp något nu över julen.
 
 
Men det är ju inte det man äter mellan jul och nyår som räknas!! utan det från nyår till jul!!
 
Med detta säger jag solong så länge!!
 
 
 
 
 
0

Rödvinsgryta

Tänkte dela med mig ett recept på en god gryta som man lagar i Lergryta.

1,3-1,5 kg Högrev
4 vitlöksklyftor

2 morrötter
1-2 lökar
8-10 champinjoner, eller kantareller
1 buljongtärning
4-5 dl rödvin
2-3 dl vatten
1 burk krossade tomater
Kryddor: timjan (färsk är godast), 1 tsk salt, 4 krm cayennepeppar, 1-2 lagerblad, 12 kryddpepparkorn
1 msk Soya
Maizena, till redning

Kom ihåg att lergrytan ska blötläggas minst 30 minuter i kallt vatten

 Skär köttet i grytbitar o lägg ner i grytan. Dela morrötter o lök i ganska stora bitar, krossa/grovhacka vitlöksklyftorna, lägg i grytan. Krydda med de olika kryddorna .Smula över en buljongtärning.Häll över rödvin, vatten och krossad tomat. Rör runt litegranna.

Om vätskan inte täcker köttet så öka med lite vin och vatten. Sätt på locket på lergrytan.

Sätt in grytan i  kall ugn, ställ ugnen på 240 C. Efter 2h, ta snabbt ut grytan (tänk på att lyfta av locket försiktig ), lägg i klyftade champinjoner, eller kantareller, soya, 1 dl vatten och 1dl rödvin (om det är lite vätska i grytan), strö över maizena och rör runt lite . Snabbt in med grytan i ugnen i ca 30min-1h.

Sedan kan man ha valfritt med sallad och jag brukar ha råris till eller bulgur.

Tycker den är jättegod och det doftar så gott!! Allt sköter sig själv under tiden :))

 

Smaklig måltid!!