1

Elsa Beskow

Hittade en av mina favoritböcker i bokhyllan nu när jag städade...och det är just Elsa Beskow.
 
Vem mins inte Tant Grön Tant Brun och Tant Gredelin....Just sättet som bilderna illustreras på...kanske det är så att jag älskar just den stilen...möblerna t.om tapeterna som visas i böckerna....husen...kläderna de går i... helt helt underbart är det att bläddra i den...
 
 
Trasmattorna på golvet den fina spisen baket och inredningen...
 
Tapeten i bakgrunden....så fin...
Tycker mycket om denna bok!!'
 
 
1

Skurgolv

 
Nu är det dags för golvet, och har efter att funderat läst och frågat...kommit fram att vi ska ha skurgolv uppe i hallen oxså (köket har skurgolv). Nu är det bara att sätta igång med kallt vatten och linoljesåpa. skura sektion för sektion.  Blir en underbar doft....!sedan så får trasmattorna pryda golvet.
 
Linolje såpa : kokas av vatten, björkaska, linolja och lut. Jag har köpt min via Gysinge byggnadsvård. 
 
Tips för borttagning av fläckar som inte går att skura bort. Här gäller förstås handskar och skydd för ögonen:
 
                 1 del koncentrerad 30 % ammoniak
                 1 del koncentrerad 17,5 % väteperoxid
                  2 delar vatten.
 
Det ska penslas på fläckarna och stå en liten stund och koka. Det ska kokas klart innan man torkar bort noga med vatten. (Källa:Stora boken om byggnadsvård av Göran Gudmundsson). 
 
Så nu är det bara att sätta igång:)))


 
 
 
 
 
3

En helg kantad med mat...

 
Vi fick besök av Johan (min son) och Annethe förra helgen. Ler vid tanken att de rum som vi flitigaste använde var köket och matrummet. 
 
Så helgen var det matlagning som gällde.
 
Här är Johan i full gång att göra en hummerfond från början. Dvs skalen från hummer och räkskal och massa godsaker som ska stekas och sedan kokas ihop. Sedan har man en fond som är jättegod att göra sås på.
 
Här kommer ett recept på chevrelasange som jag brukar ha till Lammstek. 
 
Chevrelasange

Lasangeplattor färska
babyspenat 2 påsar
soltorkade tomater i olja 1 burk
vitlöksklyftor ca 4 st
1 kruka basilika
Chevreost en lång bit som brukar ligga i plastförpackning.
 
Sedan gör man bechalmelsås som vanligt och smälter i halva chevreosten.
 
Dax att ta fram en  stek panna eller kastrull och ta då gärna oljan frå de soltorkade tomaterna., Stek fräs snabbt vitlöken som är finhackad, babyspenat,soltorkade tomaterna som är fördelade i mindre bitar samt basilika som oxså har hackats.
 
Varva med sås, plattor, och babyspenatröran samt att hyvla chevreost (precis som lasange)kom ihåg att avsluta med plattor sås och chevreost.
 
En god fördrink så här nu när det nalkas jul : ca 4 personer.
 
Värm äppeljuice ca 4-5 dl
Kanelstång som ligger i kastrullen och får dra åt sig kanelsmaken
Låt det vara på plattan småvarm minst 10 min.
fyll på ca 5 cl mörk rom. 
 
En god och värmade drink så här i adventstider.
 
 
 
Flambering en dag då Johan gjorde coq au Vin. Ja det var förrätter och efterrätter..
 
Här är en efterrätt på Mascarpone 4 personer
 
450 g mascarponeost
4 äggulor
1 dl strösocker
 
Vispa osten mjuk ha i sockret och rör till sockret löst sig.
Ha i äggulorna en och en i taget rör om.
 
Ställ i kylskåpet ca 1 timme innan servering. Ha i glas och varva med hallon mascarpone
Gott
 
Annethe gjorde en så god Tarte tatin-äppelpaj
 
Klädkod, det blev för mig som älskar Frankrike franskt;))
Snygga Annethe:)) 
 
 
 
Lördagen blev en loppisdag och vi tog med mamma. Vi fyndade ;))
 
Söndagen vart det även en morgontur ut till Skogen med hundarna matsäck och pepparkakor och glögg. En stor korg med svamp blev det oxså. En helg där jag säkerligen ätit upp mig nått kg..
 
NäAlltid tomt när barnen åker hem...
 
Solong så länge...
 

Liknande inlägg