0

Rödvinsgryta

Tänkte dela med mig ett recept på en god gryta som man lagar i Lergryta.

1,3-1,5 kg Högrev
4 vitlöksklyftor

2 morrötter
1-2 lökar
8-10 champinjoner, eller kantareller
1 buljongtärning
4-5 dl rödvin
2-3 dl vatten
1 burk krossade tomater
Kryddor: timjan (färsk är godast), 1 tsk salt, 4 krm cayennepeppar, 1-2 lagerblad, 12 kryddpepparkorn
1 msk Soya
Maizena, till redning

Kom ihåg att lergrytan ska blötläggas minst 30 minuter i kallt vatten

 Skär köttet i grytbitar o lägg ner i grytan. Dela morrötter o lök i ganska stora bitar, krossa/grovhacka vitlöksklyftorna, lägg i grytan. Krydda med de olika kryddorna .Smula över en buljongtärning.Häll över rödvin, vatten och krossad tomat. Rör runt litegranna.

Om vätskan inte täcker köttet så öka med lite vin och vatten. Sätt på locket på lergrytan.

Sätt in grytan i  kall ugn, ställ ugnen på 240 C. Efter 2h, ta snabbt ut grytan (tänk på att lyfta av locket försiktig ), lägg i klyftade champinjoner, eller kantareller, soya, 1 dl vatten och 1dl rödvin (om det är lite vätska i grytan), strö över maizena och rör runt lite . Snabbt in med grytan i ugnen i ca 30min-1h.

Sedan kan man ha valfritt med sallad och jag brukar ha råris till eller bulgur.

Tycker den är jättegod och det doftar så gott!! Allt sköter sig själv under tiden :))

 

Smaklig måltid!!

Kommentera här: